Hoe hoog mag een schutting zijn?

Geschreven op : 07-11-2023
Hoe hoog mag een schutting zijn?

Om optimaal van uw tuin te genieten met voldoende privacy en een aantrekkelijk ontwerp, is het belangrijk dat u de juiste schuttinghoogte kent. Deze waarde moet niet alleen passen bij uw specifieke behoeften, maar ook voldoen aan de lokale bouwvoorschriften. Het kiezen van de juiste schuttinghoogte draagt bij aan een fijne leefomgeving in uw tuin, terwijl u zich tegelijkertijd aan de regels houdt. 

Wet- en regelgeving in Nederland: hoogte van schuttingen

In Nederland zijn er specifieke regels die de hoogte van schuttingen bepalen. Voor een schutting aan de voorzijde van het huis, geldt een maximale hoogte van 1 meter. Aan de zij- en achterkant van het huis mag de schutting tot 2 meter hoog zijn. Ondanks deze algemene regels zijn er uitzonderingen mogelijk door het bestemmingsplan van uw gemeente. Gemeenten hebben namelijk de bevoegdheid om af te wijken van deze algemene regels als het gaat om het stads- of dorpsgezicht. De hoogte van de schutting kan in dergelijke gevallen worden beperkt of uitgebreid. Daarom is het raadzaam om altijd de specifieke regels van uw lokale gemeente te controleren voordat u een schutting plaatst.
Zelfs in geval van geschillen over de schuttinghoogte met uw buren, zal de hoogte zoals vastgelegd in de lokale wetgeving als de standaard worden genomen. Door van tevoren goed geïnformeerd te zijn over de toegestane schuttinghoogte, kunt u problemen in de toekomst voorkomen.

Invloed schuttinghoogte op tuinontwerp

De hoogte van een schutting kan aanzienlijk bijdragen aan zowel de privacy als de algehele uitstraling van uw tuin. Een hogere schutting kan het zicht van buitenaf belemmeren, wat meer privacy biedt en u in staat stelt om zonder verstoringen van uw tuin te genieten. Dit voordeel komt met name van pas in dichtbevolkte gebieden. Daarnaast beïnvloedt de hoogte van de schutting ook hoe u uw tuin ruimtelijk ervaart. Een lagere schutting kan bijvoorbeeld het gevoel van ruimte vergroten, waardoor de tuin groter lijkt. Aan de andere kant kan een hogere schutting zorgen voor een gezellige en intieme sfeer. Het vinden van de juiste balans in schuttinghoogte kan bijdragen aan de creatie van de gewenste sfeer in uw tuin, terwijl tegelijkertijd de gewenste privacy wordt gehandhaafd.

Schuttinghoogte en materiaalkeuze

Er is een nauw verband tussen de hoogte van de schutting en de gebruikte materialen. De duurzaamheid, sterkte en stabiliteit van het gekozen materiaal kunnen invloed hebben op hoe hoog de schutting kan zijn. Verschillende materialen hebben hun eigen voor- en nadelen bij het bepalen van de schuttinghoogte. Zo zijn houten schuttingen bijvoorbeeld flexibel en kunnen ze tot verschillende hoogtes worden geconstrueerd. Echter, op grotere hoogtes kunnen ze gevoeliger zijn voor wind en vereisen ze mogelijk meer onderhoud. Aan de andere kant kunnen bakstenen of betonnen schuttingen meer stabiliteit bieden bij grotere hoogtes, maar ze kunnen ook het gevoel van openheid verminderen en de tuin kleiner doen lijken. Dus, het selecteren van een passend materiaal dat de voorgenomen schuttinghoogte ondersteunt en goed samengaat met de algemene esthetiek en gebruiksvriendelijkheid van uw tuin is aan te bevelen.

Gevolgen van een onjuiste schuttinghoogte 

Een onjuiste schuttinghoogte kan verschillende ongewenste gevolgen met zich meebrengen. Ten eerste, juridische problemen kunnen ontstaan als uw schutting niet voldoet aan de lokale bouwcodes en voorschriften, met mogelijke boetes of noodzaak tot reconstructie tot gevolg. Daarnaast kan een onjuiste schuttinghoogte de relatie met uw buren onder druk zetten. Dit kan voortkomen uit geschillen rondom privacy, belemmerd uitzicht of verminderde zonlichtinval in naburige tuinen. Om deze geschillen te vermijden, is het aan te raden om vooraf overleg te voeren met uw buren en de lokale voorschriften te raadplegen. Open communicatie en gezamenlijke planning kunnen helpen om problemen te voorkomen en te zorgen voor een schutting die voor alle betrokkenen acceptabel is.

Meer weten over een schutting plaatsen in uw tuin? Kom vandaag nog in contact!

Bekijk al het nieuws
Recente projecten
schutting met beton schutting met beton onderkant scuhutting design design schutting schutting nieuwbouw
Bekijk portfolio
Schutting laten plaatsen?
Vraag direct een vrijblijvende offerte aan!
offerte aanvragen
Waarom kopen bij ons?
 • - Vrijblijvend en eerlijk advies
 • - Topkwaliteit schuttingen
 • - Altijd bereikbaar
 • - 100% Tevredenheidsgarantie
 • - Landelijke dienstverlening
Contactgegevens
 • Schutting Service
 • 1e Tussendijk 16
 • 5705 CG Helmond ( Noord-Brabant )
 • info@schuttingservice.nl
 • Tel: (+31) 492 25 91 23
 • Wij zijn niet bereikbaar via WhatsApp!
NIEUW in het assortiment: Nobifix
Een revolutionaire houten schutting van ongekende duurzaamheid, met een luxe hardhout uitstraling en scherpe prijs.
Meer informatie